UDKA Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM

4.49 (198 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczny pomysł na udka kurczaka - z warzywami w pysznym sosie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4-6 udek z kurczaka,
    łyżka oleju,
    2 łyżki słodkiego sosu chili,
    pieprz,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    3 ząbki czosnku,
    1/2 szklanki wody,
    puszka krojonych pomidorów,
    większy por,
    2 średnie marchewki,
    10 pieczarek,
    2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie),
    łyżeczka cukru,
    łyżka masła,
    czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu).
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z warzywami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny.
    Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu, aż będą rumiane.
    Mięso wraz z marynatą przekładam na głęboką patelnię, obsmażam z każdej strony. Następnie dodaję wodę, pomidory, warzywa oraz cukier i papryczkę chili.
    Całość gotuję na małym ogniu około 80-90 minut.
    Na koniec sos zagęszczam mąką, doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować