Udka z ryżem

4.5 (185 ocen)

  • 3 godz.

Super szybkie i łatwe danie... A najpyszniejszy jest ryż...

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1-1,5 kg udek (mogą być same pałki)
    4 woreczki surowego ryżu
    2-3 cebule
    MARYNATA:
    bazylia,
    tymianek,
    słodka papryka,
    sól,
    czosnek w kostce,
    pieprz,
    2 łyżki oleju
    SOS:
    0,5 kostki masła roślinnego,
    kostka czosnku
    0,5 łyżeczki pieprzu
    2 łyżki wegety
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    2 łyżeczki cukru
    6 łyżeczek keczupu lub przecieru pomidorowego
    6 szklanek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka z ryżem 1. 1. Podanymi przyprawami natrzeć udka i odstawić na 3 godziny.
    2. Masło roślinne rozpuścić, dodać resztę składników i zagotować.
    3. Do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wsypać ryż, na to ułożyć pokrojoną w pióra cebulę.
  • Udka z ryżem 2. 4. Na cebulę układamy wcześniej zamarynowane mięso i zalewamy gorącym sosem.
    5. Pieczemy w piekarniku ok. 1,5 godziny.

Porady

Do potrawy równie dobrze możemy użyć np. skrzydełek . Piec nie dłużej niż podany czas gdyż ryż zrobi się za suchy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować