UDKA Z MIODEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

ciekawe połączenie miodu, czosnku, i keczupu

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 4 udka lub 8 skrzydełek
    czosnek
    smalec
    keczup pikantny
    miód prawdziwy
    vegeta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. udka myjemy, osuszamy ręcznikiem i dzielimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance.
  • 2. przygotowujemy marynatę:
    na patelnię wkładamy 2-3 łyżki smalcu
    4 łyżki keczupu
    3 łyżki miodu
    1 płaska łyżka vegety
    5 ząbków czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty
    wszystko podgrzewamy na małym ogniu do połączenia składników
  • 3. lekko ostudzona marynatę nakładamy na udka, staramy się żeby nie spłynęła z udek. Zostawiamy by udka przeszły marynata najlepiej na dobę lub kilka godzin przed planowanym pieczeniem. pieczemy w 180 C około 1godziny. Pod koniec pieczenia dogladamyi staramy się żeby marynata na wierzchu udek się nie przypiekła.

Porady

Ja bardzo lubię czosnek także ja zawsze daje całą główkę czosnku. Możemy w ten sposób przygotować także skrzydełka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (182 ocen)

Udka z miodem i musztardą

To może cię zainteresować