Udka z miodem i rozmarynem

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku. Cała rodzinka się nimi zajada.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 kg udek z kurczaka
    -łyżka słodkiej papryki
    -łyżka ostrej papryki
    -saszetka przyprawy do kurczaka
    -ząbek czosnku
    -garść rozmarynu
    -łyżka miodu
    -sok z połowy cytryny
    -olej
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Udka z miodem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka wkładamy do dużej miski i polewamy sokiem z cytryny. Lekko nakłuwamy każde udko i wciskamy w nie po plasterku czosnku. Następnie obsypujemy wszystkimi przyprawami, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  • 2. Po upływie tego czasu, na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (około pół szklanki, tak żeby zakrywał połowę udek). Na rozgrzany olej kładziemy udka skórką do dołu. Smażymy 5 minut.
  • 3. Udka przewracamy i smarujemy miodem. Smażymy jeszcze 5 minut. Następnie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy jeszcze 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Porady

Razem z udkami możemy też upiec sobie ziemniaczki, wtedy dodatek do obiadu mamy gotowy za jednym zamachem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

4.49 (182 ocen)

Udka z miodem i musztardą

To może cię zainteresować