Mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku. Cała rodzinka się nimi zajada.
(średnia 4.5 z 141 głosów)
Porady
Razem z udkami możemy też upiec sobie ziemniaczki, wtedy dodatek do obiadu mamy gotowy za jednym zamachem :)
Palce lizać :)
Sekret tak pięknie wyglądających udek jest prosty, potrzebujesz dobrą marynatę, przepis znajdziesz niżej, czas i rękaw do pieczenia. Udka pieczone w rękawie są soczyste, niezwykle apetyczne i bardzo smaczne. Polecam na weekend lub rodzinny obiad. U nas w domu kurczak zawsze gości na tysiąc sposobów, ponieważ bardzo lubimy drób, szczególnie najmłodszy w rodzinie domaga się zawsze “pałek”i kotletów tak, więc często improwizuje w tej kwestii. Pałki marynowane w tak aromatycznej mieszance można nie tylko upiec w piekarniku, ale także na grillu. W ten sposób można również przygotować całego kurczaka, lub same skrzydełka. Używam dwóch rodzajów czosnku ponieważ zachowują się inaczej po marynowaniu i w pieczeniu. Suszony czosnek jest delikatniejszy i dłużej zachowuje aromat, a świeży czosnek jest bardziej nasycony, ale szybko traci swój charakterystyczny zapach.
Bardzo soczysty i aromatyczny kurczak z chrupiącą skórką i mnóstwem przenikających się nawzajem smaków. Idealny na uroczysty obiad.
Udka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku.
Mięciutkie soczyste mięsko z kurczaka, zamarynowane w miodzie i doprawione na pikantnie. Czasami dzień wcześniej umieszczam mięso w soli peklowej, przez co szybciej się smaży, jest bardziej soczyste i ma piękny różowy kolor.
ciekawe połączenie miodu, czosnku, i keczupu
Komentarze