Udka z miodem i rozmarynem

wyświetlono: 1094 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Mają chrupiącą skórkę i są soczyste w środku. Cała rodzinka się nimi zajada.

opublikowany: 29.11.2012
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • -1 kg udek z kurczaka
    -łyżka słodkiej papryki
    -łyżka ostrej papryki
    -saszetka przyprawy do kurczaka
    -ząbek czosnku
    -garść rozmarynu
    -łyżka miodu
    -sok z połowy cytryny
    -olej
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Udka z miodem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka wkładamy do dużej miski i polewamy sokiem z cytryny. Lekko nakłuwamy każde udko i wciskamy w nie po plasterku czosnku. Następnie obsypujemy wszystkimi przyprawami, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  • 2. Po upływie tego czasu, na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (około pół szklanki, tak żeby zakrywał połowę udek). Na rozgrzany olej kładziemy udka skórką do dołu. Smażymy 5 minut.
  • 3. Udka przewracamy i smarujemy miodem. Smażymy jeszcze 5 minut. Następnie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy jeszcze 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

Porady

Razem z udkami możemy też upiec sobie ziemniaczki, wtedy dodatek do obiadu mamy gotowy za jednym zamachem :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: szynszyla tati

Udka kurczaka z miodem i musztardą

Palce lizać :)

kategoria: Dania główne opublikowany: 18.01.2015 | wyświetlono: 34548 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: EWA2489 EWA2489

UDKA Z MIODEM

ciekawe połączenie miodu, czosnku, i keczupu

kategoria: Dania główne opublikowany: 18.01.2015 | wyświetlono: 369 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE