Udka z miodem i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka wkładamy do dużej miski i polewamy sokiem z cytryny. Lekko nakłuwamy każde udko i wciskamy w nie po plasterku czosnku. Następnie obsypujemy wszystkimi przyprawami, dokładnie nacieramy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
2.Po upływie tego czasu, na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (około pół szklanki, tak żeby zakrywał połowę udek). Na rozgrzany olej kładziemy udka skórką do dołu. Smażymy 5 minut.
3.Udka przewracamy i smarujemy miodem. Smażymy jeszcze 5 minut. Następnie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekamy jeszcze 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Porady
Razem z udkami możemy też upiec sobie ziemniaczki, wtedy dodatek do obiadu mamy gotowy za jednym zamachem :)
Komentarze