udka z mandarynkami, miodem i musztardą

5 (1 ocen)

  • 60 min

Udka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 duża łyżka musztardy sarepskiej
    sok z jednej mandarynki
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    kilka gałązek świeżego oregano
    2 łyżki tłuszczu do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z mandarynkami, miodem i musztardą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę. Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba lub upiec w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować