Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne soczyste udka z kurczaka o aromacie mandarynki z tymiankiem proste, pyszne i bardzo aromatyczne danie gotowe w ciągu 30 minut :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    2 mandarynki
    2 gałązki świeżego tymianku
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    1-2 łyżeczki miodu
    1,5 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz

Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy. Każde udko oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do salaterki i wcieramy w niego pokruszony tymianek, wszystko skrapiamy sokiem wyciśniętym z mandarynek. Tak przygotowane mięso marynujemy minimum 1 godzinę.

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej. Kiedy tłuszcza się połączą i dobrze rozgrzeją kładziemy skórą do dołu zamarynowanego kurczaka (marynatę zachowujemy ) i smażymy go około 4 -6 minut, tak aby skóra była złota i mocno chrupiąca.

    Kiedy skóra się zarumieni kurczaka przekręcamy na drugą stronę a na patelnie wlewamy sok z marynaty i białe wytrawne wino. Patelnie przykrywamy i udka dusimy około 15-20 minut.

    Po tym czasie na patelnie dodajemy odrobinę miodu i odparowujemy sos do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Udka z kurczak serwujemy wraz z powstały z sosem z ziemniakami lub kaszą jaglaną, smacznego ; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy