Udka z kurczaka w cieście francuskim

4.5 (155 ocen)

Smażone podudzia z kurczaka zawinięte w ciasto francuskie, a następnie jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka.

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
    1 opakowanie ciasta francuskiego

    MARYNATA:

    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego
    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Udka z kurczaka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05rwh0j 1. Wszystkie składniki marynaty umieścić w dużej misce i rozetrzeć.
    Z podudzi z kurczaka ściągnąć skórę i odciąć koniec, tak aby została sama kość. Tak przygotowane mięso włożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć. Odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny.
    Po tym czasie mięso z marynatą usmażyć na rozgrzanej patelni. Smażyć z każdej strony, aż mięso będzie bardzo miękkie. W razie konieczności można podlać odrobiną wody. Ściągnąć z patelni i ostudzić.
  • image-169w19g 2. Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec przez ok 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować