Udka z kurczaka w białym winie z szałwią

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

szybki,aromatyczny przepis na niedzielny obiad :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
    Pęczek świeżej szałwii
    Gałązka świeżego tymianku
    1 cytryna
    ½ główki czosnku + 3 ząbki
    250 ml białego wytrawnego wina
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Udka z kurczaka w białym winie z szałwią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy wyciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i posiekaną drobno szałwią. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
    Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie oliwą i układamy udka. Umytą cytrynę kroimy w grubsze plasterki i układamy na kurczaka, pomiędzy udka układamy gałązkę tymianku i pozostałe nieobrane ząbki czosnku (czosnek stanie się mięciutki i stanie się słodkawy, będzie można wycisnąć go bez problemu do sosu powstałego z pieczenia udek). Całość zalewamy białym winem i pieczemy około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek Kurczak Szałwia Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować