UDKA Z KURCZAKA PO ZAKOPIAŃSKU

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Polecam udka z kurczaka po Zakopiańsku, mam do niego sentyment ponieważ pierwszy raz jadłam go u mamy, od tamtej pory gości w mojej kuchni

  • 60 min

Składniki:

  • 1. 4 Udka z kurczaka
    2. 2 spore cebule
    3. 75 dag kiszonej kapusty
    4. 1 szklanka śmietany
    5. 2 łyżki margaryny
    6. 4 ząbki czosnku
    7. Garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)
    8. Sok z ½ cytryny
    9. Sól
    10. Pieprz (świeżo mielony)
    11. Szczypta mielonego kminku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka po zakopiańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny. Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć pastą czosnkową, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać kapustę i dusić do miękkości, podlewając jeżeli trzeba kilkoma łyżkami wody, doprawić do smaku. Kurczaka obsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor, przełożyć do garnka z kapustą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Dodać śmietanę (najlepiej wyciągnąć na chwilkę udka) dobrze wymieszać, dodać ½ zieleniny i doprawić. Przed podaniem obficie posypać pozostałą posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować