Udka z kurczaka po zakopiańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, utrzeć z solą, pieprzem, kminkiem i sokiem z cytryny. Udka z kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć pastą czosnkową, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce tłuszczu, dodać kapustę i dusić do miękkości, podlewając jeżeli trzeba kilkoma łyżkami wody, doprawić do smaku. Kurczaka obsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor, przełożyć do garnka z kapustą i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Dodać śmietanę (najlepiej wyciągnąć na chwilkę udka) dobrze wymieszać, dodać ½ zieleniny i doprawić. Przed podaniem obficie posypać pozostałą posiekaną zieleniną.
Komentarze