Udka z kurczaka po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka nacieramy
solą i pieprzem. Obsmażamy
na oliwie
w głębokiej patelni
z obu stron, wyjmujemy.
Na tłuszcz
wsypujemy pokrojone
w plasterki cebule
i papryki oraz zmiażdżony czosnek. Mieszając,
smażymy ok. 5 minut.
2.Do warzyw dodajemy pomidory,
oliwki, koncentrat, zioła,
cayenne i dusimy 5 minut. Pomarańczę
sparzamy i kroimy
w ósemki. Na patelnię wkładamy
udka, obkładamy pomarańczą
i podlewamy bulionem.
Dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Porady
Udka można najpierw podsmażyć na patelni, a następnie upiec w piekarniku i dopiero wymieszać z warzywami. Skrócimy w ten sposób czas przygotowania.
Komentarze