Udka z kurczaka po hiszpańsku

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Gotuję dla męża i mojego 4-letniego syna Sebastiana.

  • 40 min

Składniki:

  • ● 4 udka z kurczaka bez skóry
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 2 cebule
    ● 2 czerwone papryki
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 40 dag pomidorów bez skóry z puszki
    ● 5 dag oliwek
    ● 1/2 łyżeczki cayenne
    ● łyżeczka koncentratu pomidorowego
    ● łyżka suszonych ziół, np. bazylii, oregano
    ● 150 ml bulionu
    ● pomarańcza
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Udka z kurczaka po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka nacieramy
    solą i pieprzem. Obsmażamy
    na oliwie
    w głębokiej patelni
    z obu stron, wyjmujemy.
    Na tłuszcz
    wsypujemy pokrojone
    w plasterki cebule
    i papryki oraz zmiażdżony czosnek. Mieszając,
    smażymy ok. 5 minut.
  • 2. Do warzyw dodajemy pomidory,
    oliwki, koncentrat, zioła,
    cayenne i dusimy 5 minut. Pomarańczę
    sparzamy i kroimy
    w ósemki. Na patelnię wkładamy
    udka, obkładamy pomarańczą
    i podlewamy bulionem.
    Dusimy jeszcze ok. 15 minut.

Porady

Udka można najpierw podsmażyć na patelni, a następnie upiec w piekarniku i dopiero wymieszać z warzywami. Skrócimy w ten sposób czas przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować