Udka z kurczaka pieczone z cytryną i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Udka z kurczaka pieczone z dodatkiem cytryny, garści suszonego oregano i świeżego koperku.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 cytryna
    sól, pieprz cytrynowy, pieprz grubomielony
    garść suszonego oregano
    szczypta papryki
    koperek
    oliwa z oliwek - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka pieczone z cytryną i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Udka myjemy, osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, szczyptą papryki i oregano. Dodajemy oliwę, obtaczamy wszystko razem i tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. W piekarniku układamy papier do pieczenia, na to udka z kurczaka. Cytrynę wyparzamy, kroimy na 4 części i kładziemy na kurczaka ( nie wyciskamy soku, bo będzie bardzo kwaśna skórka- no chyba ,że lubimy ;)
    Na to kładziemy parę gałązek koperku.
  • Udka z kurczaka pieczone z cytryną i koperkiem 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 st, pieczemy przez godzinę. Po około 30 minutach od rozpoczęcia pieczenia cytrynę ściągamy z kurczaka, kładziemy obok mięsa - inaczej nie będziemy mieli przyrumienionej skórki w tym miejscu (i tak widać, gdzie leżała cytryna :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kurczak Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować