Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sezon brukselkowy w pełni. Łapcie przepis.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 Udka z kurczaka

    500 g brukselki

    1 cebula

    1 łyżka czosnku granulowanego

    1 łyżka słodkiej papryki

    1/2 łyżeczki ostrej papryki

    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    sól

    pieprz

    2 rękawy do pieczenia

    przyprawa do ziemniaków

    500 g ziemniaków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka z kurczaka pieczone w rękawie z brukselką 1. Udka umyłem, osuszyłem i natarłem solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w grubą kostkę, cebulę pokroiłem w półtalarki. Ziemniaki posypałem przyprawą do ziemniaków.
    Przyprawy: wymieszałem w miseczce i posypałem nimi udka.
    Udka włożyłem w rękaw do pieczenia, skropiłem oliwą, szczelnie zamknąłem, potrząsnąłem. Ziemniaki włożyłem do drugiego rękawa. Oba ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem 60 minut w 200 C / termoobieg /. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąłem rękaw, aby udka się przypiekły z wierzchu.

    Brukselkę obrałem z brzydkich wierzchnich listków. Zagotowałem osoloną i lekko popieprzoną wodę. Wrzuciłem brukselkę do wrzątku. Gotowałem do ponownego zawrzenia, ok.6-8 minut. Odcedziłem, zahartowałem zimną woda, aby brukselki nie straciły koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować