Udka z kurczaka nadziewane rukolą i orzechami z frytkami z topinamburu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kupiłem stanowczo za dużo topinamburu, ale na szczęście już się kończy i dziś ostatni, na najbliższy czas, przepis z tą bulwą. Z topinamburu zrobimy frytki, a na talerzu królować będzie udko z kurczaka faszerowane rukolą z masłem i orzechami włoskimi.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Czego potrzebujemy?
    -dwa udka
    -dwie garści świeżej rukoli
    -dwa ząbki czosnku obrane
    -dwie główki czosnku
    -cebula
    -łyżka masła
    -sól, pieprz
    -olej rzepakowy
    -oregano i tymianek; świeże
    -4 pieczarki duże
    -100 ml wina półwytrawnego białego
    -topinambur pokrojony na kształt frytek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z kurczaka nadziewane rukolą i orzechami z frytkami z topinamburu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rukolę z ząbkami czosnku, masłem i solą miksujemy w blenderze. Udka umyte i osuszone skalpujemy tak, by skóra z jednej strony została połączona z mięsem. Nadzienie z rukoli wkładamy pod skórę i rozprowadzamy po całym udku. Od góry pieprzymy i solimy.

    Główki czosnku przekrawamy na pół. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę przekrawamy na pół.

    Na patelni, którą możemy wkładać do piekarnika podgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy główki czosnku, pieczarki i cebulę, przekładamy ostrożnie udka i podsmażamy kilka minut, aż od spodu mięso zbrązowieje. Podlewamy winem dodajemy tymianku i oregano. Gdy wino odparuje wkładamy wszystko do piekarnika pod przykryciem na 30 minut.

    Po pół godzinie, topinambur posolony, skropiony cytryną i olejem wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. W tym czasie też zdejmujemy z patelni z mięsem pokrywkę.

    Gdy udka ładnie się zrumienią wyciągamy z piekarnika i przekładamy na talerz z pieczarkami i główkami czosnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Topinambur

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Udka kurczaka nadziewane oscypkiem i żurawiną

To może cię zainteresować