Pikantne, pyszne mięso z gęsi, w połączeniu ze słodkimi owocami. Pycha :)
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże udka z gęsi
pół ananasa świeżego
2 ząbki czosnku
pół szklanki soku ananasowego
3 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka curry
pół łyżeczki mielonego chili
sól, pieprz
Udka z gęsi z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, solą, curry i chili. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na min.3-4 godz.
2.Po tym czasie udka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ananasa obrać ze skórki i pokroić w dość grubą kostkę. Obłożyć mięso i zalać sokiem. Naczynie przykryć i piec ok.60 minut w 180 st. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryć, by mięso się ładnie zrumieniło. Podawać np. z ryżem.
Komentarze