UDKA Z FANTAZJĄ

0 (0 ocen)

Tak przygotowane mięso ma ciekawy pieczarkowy smak.Można podać nawet na niedzielny obiad.

Składniki:


  • 4 udźce z kurczaka
    1 por biała część
    3 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    0,5 kg.pieczarek
    3 łyżki śmietany słodkiej 18%
    1 łyżka posiekanych listków bazylii

    sól,pieprz,ostra papryka mielona do smaku,sok z cytryny do skropienia pieczarek,olej do smażenia.

    MARYNATA

    3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
    4 łyżki keczupu pikantnego

    sól,sól ziołowa,pieprz,ostra papryka mielona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Wszystkie składniki marynaty wymieszać z przyprawami do smaku.



  • udka z fantazją 2. Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i zamoczyć w marynacie,odstawić na 2 godz.do lodówki.
    Pieczarki umyć,pokroić w ćwiartki,skropić sokiem z cytryny.Por,cebulę,czosnek obrać,umyć i pokroić.Cebulę i czosnek w drobną kostkę,por w talarki.
  • udka z fantazją 3.
    Na patelni rozgrzać olej,włożyć zamarynowane udka łącznie z marynatą.
  • udka z fantazją 4.
    Smażyć na rumiano z dwóch stron do czasu wysmażenia się marynaty.Udka zdjąć.
  • udka z fantazją 5. Na tłuszcz z smażenia mięsa wsypać pieczarki i smażyć do czasu częściowego odparowania wody.
  • udka z fantazją 6.
    Dodać pozostałe składniki,chwilę smażyć,przyprawić do smaku przyprawami,
  • udka z fantazją 7. Wlać śmietanę i smażyć do czasu jej wysmażenia.
  • udka z fantazją 8. Włożyć udka,zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
  • udka z fantazją 9. Na koniec wsypać pokrojone listki bazylii,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.
  • udka z fantazją 10.
    Podawać z ziemniakami z wody,ryżem lub kluskami śląskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować