Udka z fantazją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać z przyprawami do smaku.
2.Udka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i zamoczyć w marynacie,odstawić na 2 godz.do lodówki.
Pieczarki umyć,pokroić w ćwiartki,skropić sokiem z cytryny.Por,cebulę,czosnek obrać,umyć i pokroić.Cebulę i czosnek w drobną kostkę,por w talarki.
3.
Na patelni rozgrzać olej,włożyć zamarynowane udka łącznie z marynatą.
4.
Smażyć na rumiano z dwóch stron do czasu wysmażenia się marynaty.Udka zdjąć.
5. Na tłuszcz z smażenia mięsa wsypać pieczarki i smażyć do czasu częściowego odparowania wody.
6.
Dodać pozostałe składniki,chwilę smażyć,przyprawić do smaku przyprawami,
7.Wlać śmietanę i smażyć do czasu jej wysmażenia.
8.Włożyć udka,zalać gorącą wodą i dusić do miękkości mięsa.
9. Na koniec wsypać pokrojone listki bazylii,ewentualnie doprawić do smaku przyprawami.
10.
Podawać z ziemniakami z wody,ryżem lub kluskami śląskimi.
Komentarze