Udka z cynamonem duszone z kwiatem bzu

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    sól
    cynamon mielony

    Sos:
    2 cebule (średnie)
    1/2 szklanki kwiatów bzu
    2 łyżki masła + 3 łyżki oleju
    200 g śmietanki 30% (słodkiej)
    1/2 szklanki wody
    cynamon
    słodka papryka
    sól
    pieprz

Udka z cynamonem duszone z kwiatem bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka podzielić na pół (na uda i podudzia). Następnie natrzeć solą i cynamonem. Włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej wstawić na całą noc). Na patelni rozpuścić masło, dodać 3 łyżki oleju - zrumienić na nim udka. Mięso przełożyć do garnka. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić posiekaną cebulę. Dusić ok. 10 min. Dodać bez. Wymieszać. Wlać pół szklanki wody, śmietankę, przelać do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem i papryka.Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godz.). Podczas duszenia mięso kilka razy przewrócić na drugą stronę, by równomiernie zmiękło.

Porady

Udka przygotowałam według przepisu JustKuchcik z moimi małymi modyfikacjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy