Udka z cynamonem duszone z kwiatem bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka podzielić na pół (na uda i podudzia). Następnie natrzeć solą i cynamonem. Włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej wstawić na całą noc). Na patelni rozpuścić masło, dodać 3 łyżki oleju - zrumienić na nim udka. Mięso przełożyć do garnka. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucić posiekaną cebulę. Dusić ok. 10 min. Dodać bez. Wymieszać. Wlać pół szklanki wody, śmietankę, przelać do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cynamonem i papryka.Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godz.). Podczas duszenia mięso kilka razy przewrócić na drugą stronę, by równomiernie zmiękło.
Porady
Udka przygotowałam według przepisu JustKuchcik z moimi małymi modyfikacjami.
Komentarze