Udka z aromatycznymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć,osuszyć.Składniki marynaty wymieszać,posmarować udka,posypać ziołami prowansalskimi i odstawić na min.2 godz. w chłodne miejsce.
2.Ziemniaki,marchew obrać,umyć.Ziemniaki pokroić w ozdobne 1 cm.plasterki,marchew w frytkę.Na blaszkę wlać 1 szk.wody,przykryć papierem do pieczenia.Rozłożyć na całej powierzchni blaszki ziemniaki oraz marchew,posypać przyprawą do ziemniaków.
3.Na tak przygotowanej warstwie ułożyć udka,polać pozostałą z marynowania marynatą.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i piec 30 min.Zmniejszyć temperaturę do 190C i piec kolejne 30-40 min.zależnie od wielkości udek podlewając delikatnie wytworzonym sosem.
5.Ułożyć porcjami na talerzach,ozdobić w/g uznania.
Porady
Udka można zamarynować dzień wcześniej będą jeszcze bardziej smaczne i aromatyczne.
Komentarze