UDKA Z AROMATYCZNYMI ZIEMNIAKAMI

5 (145 ocen)

Pyszne aromatyczne ziemniaczki z smacznymi udkami.Może być nawet na niedzielny obiad.Danie szybkie i proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 7 udek z kurczaka / całe/
    8 dużych ziemniaków
    1 duża marchew
    przyprawa do ziemniaków,zioła prowansalskie.

    MARYNATA

    2 łyżki maggi w płynie
    2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    4 łyżki oleju
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Udka z aromatycznymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka z aromatycznymi ziemniakami 1. Udka umyć,osuszyć.Składniki marynaty wymieszać,posmarować udka,posypać ziołami prowansalskimi i odstawić na min.2 godz. w chłodne miejsce.
  • udka z aromatycznymi ziemniakami 2. Ziemniaki,marchew obrać,umyć.Ziemniaki pokroić w ozdobne 1 cm.plasterki,marchew w frytkę.Na blaszkę wlać 1 szk.wody,przykryć papierem do pieczenia.Rozłożyć na całej powierzchni blaszki ziemniaki oraz marchew,posypać przyprawą do ziemniaków.
  • udka z aromatycznymi ziemniakami 3. Na tak przygotowanej warstwie ułożyć udka,polać pozostałą z marynowania marynatą.
  • udka z aromatycznymi ziemniakami 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220C i piec 30 min.Zmniejszyć temperaturę do 190C i piec kolejne 30-40 min.zależnie od wielkości udek podlewając delikatnie wytworzonym sosem.
  • udka z aromatycznymi ziemniakami 5. Ułożyć porcjami na talerzach,ozdobić w/g uznania.

Porady

Udka można zamarynować dzień wcześniej będą jeszcze bardziej smaczne i aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować