Udka w zalewie

  • wyświetlono: 1553 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Oryginalny smak udek przypadł do gustu nawet mojemu synkowi.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Ewelina Lipp, Bytom

Składniki

4-5 udek z kurczaka
60 dag pieczarek
olej
2-3 średnie cebule
2-3 czerwone papryki.

Zalewa:
10 płaskich łyżeczek cukru
15 łyżeczek wody
10 łyżeczek maggi
12 łyżeczek octu jabłkowego
przecier pomidorowy

Sposób przygotowania przepisu:

Udka w zalewie

  • 1. Na oleju oddzielnie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, papryki oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  • 2. Robimy zalewę: łączymy składniki (oprócz przecieru ) i gotujemy. Dodajemy przecier i chwilę gotujemy. Dodajemy warzywa i grzyby, mieszamy.
  • 3. Udka smażymy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Wlewamy zalewę. Pieczemy w 180 °C ok. 50-60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadudka z kurczaka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Udka w kapuście

Dodane przez: kasiunia860

Udka w kapuście

Udka w kapuście są przepyszne....

Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej

Dodane przez: JustKuchcik

Skrzydełka w zalewie słodko-kwaśnej

Skrzydełka cynamonowo-imbirowe,...

Udka pieczone w panierce

Dodane przez: JustKuchcik

Udka pieczone w panierce

Udka soczyste i aromatyczne dzięki...

udka w pomidorach

Dodane przez: agarybak76

Udka duszone w pomidorach

Zamiast tradycyjnie upiec udka...

Pieczone kacze udka w pomarańczach

Dodane przez: Goszka

Pieczone kacze udka w pomarańczach

Marynowałam przez noc w soku z...

Udka w musztardowej marynacie

Dodane przez: rena123

Udka w musztardowej marynacie

Aromatyczne i soczyste udka pieczone.