Udka w zalewie

  • wyświetlono: 1500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Oryginalny smak udek przypadł do gustu nawet mojemu synkowi.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Ewelina Lipp, Bytom

Składniki

4-5 udek z kurczaka
60 dag pieczarek
olej
2-3 średnie cebule
2-3 czerwone papryki.

Zalewa:
10 płaskich łyżeczek cukru
15 łyżeczek wody
10 łyżeczek maggi
12 łyżeczek octu jabłkowego
przecier pomidorowy

Sposób przygotowania przepisu:

Udka w zalewie

  • 1. Na oleju oddzielnie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, papryki oraz pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  • 2. Robimy zalewę: łączymy składniki (oprócz przecieru ) i gotujemy. Dodajemy przecier i chwilę gotujemy. Dodajemy warzywa i grzyby, mieszamy.
  • 3. Udka smażymy na oleju i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Wlewamy zalewę. Pieczemy w 180 °C ok. 50-60 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadudka z kurczaka

Komentarze

Podobne przepisy

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

Pieczona szynka w selerowym pure

Dodane przez: Jaga85

Pieczona szynka w selerowym puree

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Polecam wypróbowanie wieprzowiny...

Lazania  gołąbkowa

Dodane przez: kruszonka

Lazania gołąbkowa

Pomysł na gołąbki w innym wydaniu....