Udka w sosie z boczniakami

4.49 (192 ocen)

Duszone udka w przepysznym sosie z boczniakami. Mięso jest delikatne, rozpływające się w ustach. W sam raz na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    300g grzybów boczniaków
    ½ szklanki śmietanki 30%

    MARYNATA:
    5 łyżek oliwy
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    Rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Udka w sosie z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Włożyć udka i dokładnie obtoczyć. Odstawić na parę godzin lub na całą noc.
  • 2. Udka przełożyć na patelnię razem z marynatą, w której się zaprawiały. Smażyć z dwóch stron do miękkości, podlewając wodą. Przełożyć do szerokiego rondla lub brytfanki.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, a paprykę w paski. Usmażyć na patelni po udkach. Całą zawartość dołożyć do udek i kontynuować duszenie na małym ogniu.
  • 4. Boczniaki pokroić, lekko przesmażyć i dodać do mięsa. Podlać wodą lub bulionem. Dusić ok 5min i wlać śmietankę. Sos zredukować. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Mięso Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować