Udka w sosie pomidorowym i warzywach

5 (188 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smacznie przygotowane udka kurcząt. Sos pomidorowy i warzywa, są zdrowym dodatkiem w całym daniu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurcząt
    2 szklanki przecieru pomidorowego
    1 cebula
    1 cukinia
    2 ząbki czosnku
    30 dag. pieczarek
    1 papryka żółta
    2 łyżki przyprawy do mięs
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz do smaku
    3 łyżki oleju
    duże naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Udka w sosie pomidorowym i warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Mięso myję i osuszam, nacieram przyprawą do mięs. Odstawiam na 2 godziny. Na oleju podsmażam obrane i pokrojone: cebulę i czosnek, dodaje pokrojone pieczarki, podsmażam, dodaje pokrojoną paprykę i cukinię, podsmażam, solę i pieprzę, dodaje przecier pomidorowy, czosnek niedźwiedzi, mieszam. 2 minuty duszę.
  • jk 2. W naczyniu do zapiekania układam mięso, polewam sosem z warzywami. Naczynie nakrywam. Piekę 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Podaję z ziemniakami i surówką z pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować