Udka w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na każdą imprezę robię udka, gdyż najlepiej jest podawać na przekąski.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - udka z kurczaka: 6 sztuk
    - cytryny (2 cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok): 5 sztuk
    - cukier: 3 łyżki
    - rosołu (z kostki): 250 mililitrów
    PIEPRZ CAYENNE:
    - gęstej śmietany: 150 gramów
    - natka: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Udka w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Udka umyć. Cytryny wyszorować, z 2 zetrzeć skórkę i wyciśnąć sok. Sok wymieszać z 2 łyżkami skórki, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zalać nim udka, odstawić na 30 minut. Osączyć. Piec na kratce z podłożoną blachą 30-35 minut w 200 stopni C.
  • 2. . Sok z cytryn chwilę gotować z rosołem i śmietaną. Cytryny pokroić w plasterki
    i ćwiartki. Przybrać nimi udka, posypać natką. Osobno podać sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować