Udka w pomidorowej marynacie

0 (0 ocen)

Pomidorowa marynata z dodatkiem białego wina i cynamonu, to niebanalne połączenie.

Składniki:

  • Składniki:
    -5 udek,
    -1,5szkl. ketchupu,
    -100g koncentratu pomidorowego,
    -160ml wina różowego,
    -2 łyżeczki ostrej papryki,
    -1,5 łyżeczki papryki słodkiej,
    -szczypta cynamonu,
    -3 cebule,
    -1/3 łyżeczki pieprzu,
    -1 łyżka miodu,
    -3 ząbki czosnku,
    -2 łyżki oleju.

Udka w pomidorowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ketchup i koncentrat pomidorowy przelewamy do miski, dodajemy wysmażoną cebulę i pozostałe składniki marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Udka przekładamy do miski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce.
    Po tym czasie udka wyjmujemy i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Polewamy pozostałą marynatą.
    Pieczemy około 1,5-2h w temp. 160 stopni.
    Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy