Udka w miodowej glazurze

0 (0 ocen)

Pyszne i soczyste udka z kurczaka marynowane w miodzie i ostrych przyprawach. Doskonałe na rodzinny obiad.

Składniki:

  • - 4 udka z kurczaka
    - średnia cukinia
    - odrobina oliwy z oliwek
    - sól
    - zioła prowansalskie
    *marynata:
    - 3 łyżki oleju
    - 3-4 łyżeczki miodu
    - pół łyżeczki soli
    - łyżeczka pieprzu cayenne
    - 2 łyżki keczupu

Udka w miodowej glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy do połączenia. Umyte i osuszone udka smarujemy marynatą i wkładamy do rękawa, który umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia naczynie z kurczakiem wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę 170 st. i zostawiamy na 25 minut. Cukinię kroimy w krążki, posypujemy z jednej strony ziołami i odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika i skrapiamy oliwą. Pieczemy kolejne 25 minut. Gotowe cukinię i kurczaka wykładamy na talerze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy