Udka w marynacie majonezowej z nutą curry

5 (14 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Prosty i smaczny przepis na pieczone udka w aromatycznej marynacie. Mogą być fajną propozycją na różne okazje np. na świąteczny obiad, domowe przyjęcie.
Mięso jest delikatne. Można podawać je np. gotowanymi lub pieczonymi warzywami, ryżem, kaszą czy ziemniakami.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • 4 udka,
    marynata:
    • 3 łyżki majonezu,
    • 1 łyżka octu jabłkowego,
    • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka soli gruboziarnistej ( u mnie kłodawska)
    • 1 łyżeczka curry,
    • ½ łyżeczki kurkumy,
    • 2 ząbki czosnku,
Wystaw ocenę:

5 (14 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka

Udka w marynacie majonezowej z nutą curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek zgnieść przez praskę lub drobno posiekać.
    Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
    Udka natrzeć marynatą i na kilka godzin do lodówki.
    Piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez ok. 60 min w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie odkryć naczynie i piec około 20-30 min, aby się zarumieniły co jakiś czas można podlać. Czas pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika i wielkości udek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować