Udka w majonezowo-paprykowej marynacie

5 (163 ocen)

Rewelacyjne mięso, najpierw zamarynowane w paście z majonezu i przypraw, a następnie upieczone. Pyszne, kruche i aromatyczne.

Składniki:

  • 500 g filetów z udek kurczaka
    2 pełne łyżki majonezu
    1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
    2-3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta mielonych płatków chili
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Majonez

Udka w majonezowo-paprykowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez łączymy z papryką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy mielonymi płatkami chili, mieszamy na gładką pastę.
  • 2. Mięso płuczemy, osuszamy i smarujemy marynatą z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 1,5 godziny.
  • 3. Brytfannę smarujemy olejem i wykładamy zamarynowane mięso. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 45 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
  • 4. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Filety z udek można przygotować samemu, zdejmując z udek skórę i tłuszcz i wyjmując kości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Czosnek Udka z kurczaka Słodka papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować