Udka w kapuście

  • wyświetlono: 2185 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Do tego dania przymierzałam się od dawna aż w końcu się udało. Żałuję że tak późno bo wyszło pysznie, aromatycznie. Będzie gościć częściej na naszym stole.

bieniaszka
  • 90min

Składniki

75 dag kapusty kiszonej
4 udka
sól
pierz
kminek
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Udka w kapuście

  • 1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wypłukać. Do garnka wlać 2 łyżki oleju, dać kapustę, sól, pieprz, kminek. Dusić na bardzo małym ogniu. Często mieszać żeby kapusta się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie na pół miękka. Zdjąć z ognia.
  • 2. Udka umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut. Tak przygotowane udka obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
  • 3. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem, włożyć kapustę a na wierzch udka. Zapiekać w piekarnkiu nagrzanym do 180-190 stopni ok. 30 minut.

Porady

Kapustę należy osolić jedynie do smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadkapusta kiszonaudkadania główne mięsneświąteczny obiadprzyjmujemy gościudka w kapuście

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka w kiszonej kapuście

Dodane przez: Skotka

Żeberka w kiszonej kapuście

Zimą często przygotowuję dania...

schab w kapuscie

Dodane przez: klementynka

schab zapiekany w kapuście

To danie stało się ostatnio naszym...

Żeberka duszone w kapuście

Dodane przez: AnetaJ

Żeberka duszone w kapuście

Danie sycące jednogarnkowe, w zasadzie...

Karkówka w kiszonej kapuście

Dodane przez: ankad21

Karkówka w kiszonej kapuście

Jeszcze nigdy tak dobrej karkówki...

Karkówka w kapuście

Dodane przez: Gosia123

Karkówka w kapuście

Pyszna rozpływająca się w ustach...

królik

Dodane przez: polcia

Królik w Kapuście

Pyszne mięsko w staropolskiej wersji.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE