• 1 godz. 30 min

Do tego dania przymierzałam się od dawna aż w końcu się udało. Żałuję że tak późno bo wyszło pysznie, aromatycznie. Będzie gościć częściej na naszym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 75 dag kapusty kiszonej
    4 udka
    sól
    pierz
    kminek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Udka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wypłukać. Do garnka wlać 2 łyżki oleju, dać kapustę, sól, pieprz, kminek. Dusić na bardzo małym ogniu. Często mieszać żeby kapusta się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie na pół miękka. Zdjąć z ognia.
  • 2. Udka umyć i osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut. Tak przygotowane udka obsmażyć z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
  • 3. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem, włożyć kapustę a na wierzch udka. Zapiekać w piekarnkiu nagrzanym do 180-190 stopni ok. 30 minut.

Porady

Kapustę należy osolić jedynie do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować