Udka w cieście francuskim

4.5 (191 ocen)

  • 60 min

Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim

  • 60 min

Składniki:

  • - udko z kurczaka - 1 szt
    - marchew - 1 szt
    - ser feta - 50 g
    - ciasto francuskie - 1 płat



    Dodatkowo:

    - sól
    - pieprz
    - lubczyk
    - czosnek granulowany
    - listek laurowy
    - oliwa do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Udka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko z kurczaka oczyszczamy.

    Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.

    Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.

    Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.

    Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem.
    Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą - będzie łatwiej.

    Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.

    Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.

    Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony - tak byśmy je mogli potem zaplatac .

    Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.

    Zaplatamy ciasto tworząc " mumię ".

    Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.

    Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ).

    Podajemy gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Feta Kurczak Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować