Udka w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko z kurczaka oczyszczamy.
Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.
Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.
Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem.
Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą - będzie łatwiej.
Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.
Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.
Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony - tak byśmy je mogli potem zaplatac .
Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.
Zaplatamy ciasto tworząc " mumię ".
Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.
Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ).
Komentarze