UDKA - UDZIKI Z KURCZAKA W OSTREJ PANIERCE

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

na ostro :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • bułka tarta - 7-8 łyżek
    jajka - 2 szt
    kostka bazylii Konorr - 1 szt
    kostka czosnku Knorr - 1 szt
    mąka krupczatka - 5 łyżek
    ocet balsamiczny Aceto Balsamico Di Modena (lub inny) - 4-6 łyżeczek
    papryka ostra - 3 łyżki
    pieprz czarny - 1 do smaku
    Przyprawa do kurczaka Knorr lub Kamis - 1 torebka
    sól - 1 do smaku
    udka z kurczaka - 8 szt
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka - udziki z kurczaka w ostrej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka myjemy i dobrze osączamy z wody - najlepiej wytrzeć
    ręczniczkami kuchennymi.
    Udka obsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, przyprawą do
    kurczaka. Na każde udko lejemy ok. 1/2 łyżeczki octu balsamicznego.
    Tak przyprawione udka wstawiamy przynajmniej na 2h do lodówki (najlepiej na
    noc).
    przygotowujemy w 3 miseczkach:
    W 1 - mąkę krupczatkę mieszamy z ostrą papryką, w 2 - rozbijamy jajka,
    do 3 - wsypujemy bułkę tartą. udka kolejno: obtaczamy w mące z papryką,
    następnie w jajku a potem w bułce. Koniecznie w takiej kolejności.
    Obsmażamy udka na rumiano na oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 łyżek
    masła ).
    Tak obsmażone kurczaki układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli ktoś
    lubi polecam dno naczynia wyłożyć grubymi piórkami cebuli) i pieczemy około
    30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować