Udka - udziki z kurczaka w ostrej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka myjemy i dobrze osączamy z wody - najlepiej wytrzeć
ręczniczkami kuchennymi.
Udka obsypujemy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, przyprawą do
kurczaka. Na każde udko lejemy ok. 1/2 łyżeczki octu balsamicznego.
Tak przyprawione udka wstawiamy przynajmniej na 2h do lodówki (najlepiej na
noc).
przygotowujemy w 3 miseczkach:
W 1 - mąkę krupczatkę mieszamy z ostrą papryką, w 2 - rozbijamy jajka,
do 3 - wsypujemy bułkę tartą. udka kolejno: obtaczamy w mące z papryką,
następnie w jajku a potem w bułce. Koniecznie w takiej kolejności.
Obsmażamy udka na rumiano na oliwie z dodatkiem masła (ok. 2 łyżek
masła ).
Tak obsmażone kurczaki układamy w naczyniu żaroodpornym (jeśli ktoś
lubi polecam dno naczynia wyłożyć grubymi piórkami cebuli) i pieczemy około
30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
smacznego:)
Komentarze