Udka słodka dolina

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pieczone udka w sosie słodko kwaśnym z warzywami, możemy przygotować na niedzielny obiad. Pracy w przygotowaniu jest mało i bardzo prosto.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 5 udek z kurczaka
    • 1 cebula
    • Olej do smażenia
    • 200 g przecieru pomidorowego
    • 2 papryki czerwone
    • 4 ogórki konserwowe
    • 1 puszka kukurydzy konserwowej
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • Szczypta chili
    • Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka słodka dolina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka 1. Udka myjemy, kroimy na połowę, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą, układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
  • soso 2. W tym czasie, co mięso się piecze robimy sos. Cebule obieramy, drobno kroimy, pod smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę.
    Podlewamy 1 szklanką wody, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, oraz chili.
    Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsem.
  • udka 3. Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

danie

To może cię zainteresować