4 udka z kurczaka
4 grubsze kawałki sera wędzonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
250 ml czerwonego wina
sól i pieprz
łyżka masła
Udka pod kołderką sera wędzonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek posiekać i zalać winem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach, posolić. Udka oczyścić, umyć i włożyć do winnej marynaty na 2 godziny. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć udka i zalać odrobiną marynaty. Udka piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Pod koniec zlać marynatę i na każde udko ułożyć wędzony ser. Chwilę zapiekać. Podawać z kapustą zasmażaną i ziemniakami.
Komentarze