Udka pod jabłkową pierzynką

0 (0 ocen)

Udka z kurczaka zamarynowane, a następnie upieczone w drobno startych jabłkach. Marynatę z jabłek przygotowałam na bazie cydru, dzięki czemu mięso jest soczyste, lekko kwaskowate.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    1 cebula
    2 jabłka
    1 szklanka cydru
    1 łyżka miodu wielokwiatowego
    sól
    pieprz czarny
    szczypta cynamonu
    olej do smażenia

Udka pod jabłkową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej bez gniazd nasiennych, dodać do cebuli. Chwilkę przesmażyć i podlać cydrem. Dusić, aż płyn całkiem wyparuje, przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i miodem. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Udka obedrzeć ze skóry i obtoczyć w jabłkach. Odstawić na co najmniej 3 godziny. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą jabłkową, wykładając ją na wierzch mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 1-1,5godz. Po upieczeniu odczekać 10min i podawać. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy