Udka pod drożdżową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka oprószamy przyprawami.
Smażymy w brytfannie
na rozgrzanym tłuszczu ok.
30 minut z obu stron.
2.Marchewkę i ziemniaki
obieramy, myjemy i osuszamy.
Cebulę obieramy i z marchewką
kroimy w kostkę. Posypujemy
udka. Ziemniaki
kroimy w talarki, następnie
układamy obok mięsa.
3.Przygotowujemy ciasto:
drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku i mieszamy
z mąką, jajkiem i olejem. Wyrabiamy
gładkie ciasto i odstawiamy
do wyrośnięcia.
Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy
i przykrywamy
mięso i warzywa. Pieczemy
ok. 30 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180 °C.
Porady
● Oprócz cebuli i marchewki możemy dodać groszek lub pokrojoną fasolkę szparagową.
Komentarze