Udka pod drożdżową pierzynką

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 35 min

Potrawa jest idealna na obiad w rodzinnym gronie. W ten sam sposób można przyrządzić również królika.

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • ● 6 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 3 łyżki oleju
    ● 1/2 l mleka
    ● 8 dag drożdży
    ● 6 udek z kurczaka
    ● 3 ziemniaki
    ● sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
    ● cebula
    ● marchewka
    ● tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pod drożdżową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka oprószamy przyprawami.
    Smażymy w brytfannie
    na rozgrzanym tłuszczu ok.
    30 minut z obu stron.
  • Udka pod drożdżową pierzynką 2. Marchewkę i ziemniaki
    obieramy, myjemy i osuszamy.
    Cebulę obieramy i z marchewką
    kroimy w kostkę. Posypujemy
    udka. Ziemniaki
    kroimy w talarki, następnie
    układamy obok mięsa.
  • 3. Przygotowujemy ciasto:
    drożdże rozpuszczamy w ciepłym
    mleku i mieszamy
    z mąką, jajkiem i olejem. Wyrabiamy
    gładkie ciasto i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy
    i przykrywamy
    mięso i warzywa. Pieczemy
    ok. 30 minut w piekarniku
    rozgrzanym do 180 °C.

Porady

● Oprócz cebuli i marchewki możemy dodać groszek lub pokrojoną fasolkę szparagową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować