Udka pod Ajvarem, cukinią i fetą podane z młodym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Gdy nie mamy pomysłu na obiad a zostaje mięso z rosołu, polecam zrobić takie udka - szybkie, efektowne i smaczne :)

  • 10 min

Składniki:

  • 6 udek z rosołu
    6 łyżeczek pasty Ajvar łagodnej
    60 g obranej cukinii (młodej jeszcze bez pestek)
    35 g sera feta
    10 g groszku zielonego młodego
    sól
    pieprz kolorowy świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pod ajvarem, cukinią i fetą podane z młodym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka obieramy ze skóry, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy każdy solą lub Kucharkiem.
  • 2. Na każdy nakładamy po łyżeczce pasty Ajvar, rozsmarowujemy ją.
  • 3. Cukinię kroimy w cienkie plasterki obierakiem do warzyw i rozkładamy na udkach (zakładając za siebie).
  • 4. Na wierzchu delikatnie rozkładamy pokrojony w kostkę ser feta, całość posypujemy pieprzem.
  • 5. Zapiekamy po przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ( z termoobiegiem) przez 30 minut a następnie 5 minut bez termoobiegu.
  • 6. Upieczone udka po nałożeniu na talerze posypujemy młodym groszkiem.

Porady

Podajemy np. z młodymi ziemniaczkami i sezonową surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować