Udka po myśliwsku

4.5 (164 ocen)

Pyszne udka - znakomite na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 4 całe udka z kurczaka lub 8 górnych części udek
    500g pieczarek
    sól
    pieprz
    przyprawa myśliwska do drobiu (firmy PRYMAT lub inna)
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe udka dzielimy na połowy. Odcinamy kawałki tłuszczu. Mięso oprószamy lekko solą i dość obficie przyprawą myśliwską. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • 2. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można naczynie wysmarować odrobiną oleju, ale nie jest to konieczne. Naczynie z udkami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni. Pieczemy 2 godziny pod przykryciem, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
  • 3. Pieczarki czyścimy i kroimy (małe - w ćwiartki, większe w grube półplastry). Smażymy na 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu solimy i pieprzymy do smaku.
  • 4. Usmażone pieczarki wykładamy na udka i zapiekamy całość 20 minut.
    Podajemy z ziemniakami i surówką lub z warzywami z patelni.

Porady

Mięso pieczone w taki sposób jest mięciutkie i ładnie odchodzi od kości, ale nie jest wyschnięte. Zamiast przyprawy myśliwskiej można użyć dowolnej przyprawy do drobiu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Przyprawy Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować