Udka po myśliwsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całe udka dzielimy na połowy. Odcinamy kawałki tłuszczu. Mięso oprószamy lekko solą i dość obficie przyprawą myśliwską. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.
2.Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Można naczynie wysmarować odrobiną oleju, ale nie jest to konieczne. Naczynie z udkami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 stopni. Pieczemy 2 godziny pod przykryciem, następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
3.Pieczarki czyścimy i kroimy (małe - w ćwiartki, większe w grube półplastry). Smażymy na 2 łyżkach oleju. Po usmażeniu solimy i pieprzymy do smaku.
4.Usmażone pieczarki wykładamy na udka i zapiekamy całość 20 minut.
Podajemy z ziemniakami i surówką lub z warzywami z patelni.
Porady
Mięso pieczone w taki sposób jest mięciutkie i ładnie odchodzi od kości, ale nie jest wyschnięte.
Zamiast przyprawy myśliwskiej można użyć dowolnej przyprawy do drobiu.
Komentarze