Udka pieczone z ryżem w pomidorach

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Bardzo smaczne, sycące danie które praktycznie robi się samo. Jedyny minus to czas na jego oczekiwanie. Jedno z ulubionych w moim domu.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka ( u mnie ok. 90 dag),
    200 g ryżu,
    ok. 300 ml wody,
    1 puszka pomidorów pokrojonych,
    1/2 cebuli,
    3-4 ząbki czosnku,
    sól, curry, ostra i słodka papryka,
    2 łyżki oliwy,
    3 cienkie plasterki masła,
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka pieczone z ryżem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy. Do miski dajemy oliwę, czosnek (posiekany lub przeciśniętym przez praskę), sól, curry i paprykę, mieszamy dokładnie i nacieramy mięso. Dobrze aby odłożyć na jakiś czas do lodówki aby mięso przeszło przyprawami, ale nie jest to konieczne.
    Ryż kładziemy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
    Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy ryż i zalewamy wodą, dajemy pomidory z puszki, wszystko mieszamy. Następnie układamy udka, a na mich kładziemy cebulę pokrojoną w piórka. Przykrywamy folią aluminiową lub przykrywką. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 min, następnie odkrywamy naczynie, na każdym udku kładziemy plasterek masła i spryskujemy odrobiną zimnej wody, zapiekamy jeszcze około 30-40 min.

Porady

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika i wielkości naszych udek. Ja wlewam wodę do buteleczki atomizerem i spryskuję mięso pod koniec pieczenia tak 2-3 razy co ok. 10 min. mięso robi się wtedy bardziej chrupiące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować