Szybki, prosty sposób na obiad który ''sam się robi'' :)
Składniki:
na 4 porcje:
4 udka kurczaka
20 sztuk średnich pieczarek
3-4 ząbki czosnku
pęczek świeżego tymianku i łyżka suszonego
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
przyprawa do kurczaka
szczypta curry
pół łyżeczki ziół do drobiu
olej
Udka pieczone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy i zioła wymieszać ze sobą i natrzeć nimi mięso, wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie noc).
2.Pieczarki umyć i osuszyć, posypać pieprzem i solą. Dno naczynia do zapiekania nasmarować olejem, ułożyć udka i rozłożyć pieczarki. Całość obsypać świeżym tymiankiem (można pominąć) i solidnie skropić olejem. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie by mięso dobrze się zrumieniło.
Komentarze