Udka pieczone z pieczarkami

4.5 (184 ocen)

Szybki, prosty sposób na obiad który ''sam się robi'' :)

Składniki:

  • na 4 porcje:
    4 udka kurczaka
    20 sztuk średnich pieczarek
    3-4 ząbki czosnku
    pęczek świeżego tymianku i łyżka suszonego
    sól
    pieprz najlepiej świeżo mielony
    przyprawa do kurczaka
    szczypta curry
    pół łyżeczki ziół do drobiu
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Udka pieczone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy i zioła wymieszać ze sobą i natrzeć nimi mięso, wstawić do lodówki na kilka godzin (u mnie noc).
  • Udka pieczone z pieczarkami 2. Pieczarki umyć i osuszyć, posypać pieprzem i solą. Dno naczynia do zapiekania nasmarować olejem, ułożyć udka i rozłożyć pieczarki. Całość obsypać świeżym tymiankiem (można pominąć) i solidnie skropić olejem. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia odkryć naczynie by mięso dobrze się zrumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

UDKA PIECZONE Z PIECZARKAMI

To może cię zainteresować