Udka pieczone z kaszą

4.5 (144 ocen)

Pożywne danie jednogarnkowe z piekarnika. Aromatyczna kasza z dodatkiem selera i suszonych śliwek wędzonych, do tego tymianek i majeranek. Wszystko pieczone z mięsem drobiowym przyprawionym kminem rzymskim. Danie proste w przygotowaniu i bardzo satysfakcjonujące smakowo.

Składniki:

  • Zestaw A

    Składniki podstawowe z zestawu:
    4 ćwiartki drobiowe (łącznie 1500g)
    400 g kaszy gryczanej prażonej
    300 g śliwek suszonych wędzonych bez pestek

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 duży seler (450g)

    Składniki robocze:
    3 szklanki wrzącej wody
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka tymianku suszonego
    1 łyżka majeranku suszonego
    2 - 3 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
    kumin
    papryka słodka mielona
    biały pieprz mielony
    sól

    Dekoracja:
    bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Udka pieczone z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka pieczone z kaszą 1. Mięso umyć, wysuszyć. Następnie obficie natrzeć kuminem, papryką w proszku i białym pieprzem, dodać nieco soli. Udka włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
  • Udka pieczone z kaszą 2. Do miski wsypać kaszę. Seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać do kaszy. Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić na połówki. Dołożyć do miski. Dodać tymianek, majeranek oraz biały pieprz do smaku. Całość wymieszać.
  • Udka pieczone z kaszą 3. Przygotowaną mieszankę przełożyć do brytfanny. Na wierzchu ułożyć ćwiartki drobiowe. We wrzątku rozpuścić Vegetę, dodać oliwę i wymieszać. Płynem (gorącym) zalać zawartość brytfanny.
  • Udka pieczone z kaszą 4. Piec pod przykryciem 45 - 50 min (180 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować