Udka pieczone z cydrem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

.....po prostu pyszne połacznie-polecam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 średnie udka kurczaka
    2 średnie cebule
    3 jabłka , -najlepiej kwasna odmiana
    cynamon
    2 szklanki cydru
    2-3 łyżki oleju
    sól ziołowa,
    sól
    pieprz,
    przyprawa do kurczaka,
    papryka słodka
    sok z cytryny

Udka pieczone z cydrem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kurczaka myjemy, nacinamy, smarujemy olejem, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce.
    Cebulę kroimy w grubsza kostkę.
    Jabłka obieramy ze skórki kroimy w kostkę, skrapiamy je delikatnie sokiem z cytryny i delikatnie oprószamy cynamonem.
    Udka układamy na blaszce, dodajemy cebulę , polewamy cydrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
    Pieczemy 40 minut, od czasu do czasu podlewając cydrem.
    Nastepnie dodajemy pokrojone w kostke jabłka i całośc pieczemy kolejne 20 minut.

    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy