Udka pieczone w ziołach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lepszy od tradycyjnego kurczaka ,gdyż marynata ze świeżych ziół nadaje mięsu wyjątkowy smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • 4 duże udka z kurczaka
    2 gałązki świeżego oregano (opcjonalnie 1/2 łyżeczki suszonego)
    4 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy
    łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz

Udka pieczone w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na marynatę zerwałem listki z gałązek oregano i posiekałem je drobno. Ocet wymieszałem z oliwą , dodałem oregano , przyprawę do kurczaka , paprykę , posiekany czosnek ,posiekaną natkę pietruszki ,słodką paprykę oraz sporą ilością pieprzu.
    Opłukane mięso natarłem marynatą , wstawiłem do lodówki na 1 godzinę.
    Następnie ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i piekłem około 35 minut w temperaturze 200 stopni C , często polewałem zalewą oraz kilkoma łyżeczkami wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy