Udka o zapachu Prowansji

  • wyświetlono: 58 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zioła to nieodłączna część mojej kuchni. Zawsze pod ręką mam swoich ulubieńców. Dzisiaj przygotowałam dla Was udka w ziołach prowansalskich: oregano, mięta, bazylia. Zobaczcie co mi z tego wyszło :)

annli18
  • 4 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

4 udka z kurczaka
garść listków bazylii
garść oregano
kilka listków mięty
łyżeczka słodkiej papryki
4 ząbki czosnku
łyżeczka soli
pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Udka o zapachu Prowansji

  • 1. Udka płuczemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym.


    Bazylię, oregano, mięte płuczemy, wsadzamy do naczynia w którym będziemy blendować składniki. Następnie obieramy czosnek. Ząbki wrzucamy do ziół. Do tego wlewamy olej, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dokładnie mieszamy.
  • Udka2. Udka obtaczamy w ziołowej marynacie. Możemy przykryć folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, wkładamy udka do pieczenia. Kiedy skórka ładnie się zarumieni możemy obniżyć temperaturę do 140 stopni. Tak pozostawiamy udka w piekarniku jeszcze przez godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

udka z kurczakaszybki obiaddanie mięsneudka w ziołachszybki obiad z mięsemudka w ziołach prowansalskich

Komentarze

Podobne przepisy

udko

Dodane przez: Jolanta KG

Chrupiące udka

Pyszny, chrupiący kurczak od panierki...

chapagetti(znane również pod nazwą zazang myun)

Dodane przez: PolskaGotuje

chapagetti(znane również pod nazwą zazang...

Ciekawa odpowiedź na włoskie spagetti...

Udka faszerowane pieczarkami

Dodane przez: bogusia82

Udka faszerowane pieczarkami

Zwykłe udka z kurczaka nie muszą...

udak

Dodane przez: maalikaa

Kapuściane udka

Zaczął się sezon na młodą kapustkę,...

Pieczone udka

Dodane przez: Bo-Bożena

Pieczone udka kurczaka ( z solanki )

Proste , smaczne pieczone udka...

Pieczone udka

Dodane przez: kuchenny świat

Udka pieczone

Zapraszam na pyszne, pieczone udka...