Udka na ryżu

0 (0 ocen)

  • 30 min

tanie i pyszne

  • 30 min

Składniki:

  • zalewa:
    6 szklanek wody
    3 kostki rosołowe najlepiej z ziołami
    3/4 słoika koncentratu pomidorowego

    składniki właściwe:
    10 udek drobiowych
    1/2 szkl oleju
    2-3 cebulki pokrojone w kostke
    3 szkl ryżu
    można użyć też przesmażonych wczesniej pieczarek

Udka na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotować,odstawić.Udka posypac przyprawami i odstawic na troche. Na oleju przesmażyc udka na rumiano z obu stron.Olej przecedzic i na nim przesmażyc cebulke na złoto, dodac ryż i smażyc ok 5 minut cały czas mieszając, można dodać też pieczarki. Nastepnie ryz wyłożyc na blaszke i na nim ułozyc obsmażone udka.Nastepnie wlac 3/4 przygotowanej zalewy, W trakcie pieczenia dodac reszte zalewy. piec ok 1 godzine.

Porady

Blaszke najlepiej używać silikonowej, lub takiej które nie przywierają.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy