Udka majonezowo- grzybowe

0 (0 ocen)

Pyszne, aromatyczne i chrupiące

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
    1 cebula
    5 dag grzybów suszonych
    2 łyżki suszonych pomidorów w oleju, z ziołami
    2 łyżki gęstego majonezu
    olej
    1 łyżka masła ekstra
    papryka słodka w proszku
    odrobina papryki ostrej w proszku
    przyprawa uniwersalna
    3 ząbki czosnku

Udka majonezowo- grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka majonezowo-grzybowe 1. Udka myję i osuszam ręcznikiem kuchennym. Nacieram przyprawa uniwersalna, obiema paprykami i smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawijam w folię spożywczą i odkładam na godzinę do lodówki.
  • udka majonezowo-grzybowe 2. Grzyby moczę i gotuję. Studzę. Cebulę kroję w kostkę i smażę na maśle. Do miski rozdrabniacza wkładam grzyby, cebulę, suszone pomidory i majonez, sól i pieprz i krótko rozdrabniam, tak,żeby pozostały małe kawałeczki. Na każdym udku podważam skórkę, tak by jej całkowicie nie oderwać i wkładam łyżkę farszu. Skórkę naciągam,smaruję olejem i wyrównuję.Piekłam w piekarniku halogenowym 50 min. a w piekarniku kuchenki 60 min. w 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy