Udka kurczka z porem i sałatką

0 (0 ocen)

  • 55 min

Wymyśliłyśmy ten obiad z mamą

  • 55 min

Składniki:

  • Kurczak: 4 duże udka kurczaka, 2 pory, 2 marchewki średniej wielkości, przyprawa do kurczaka, groszek konserwowy, przyprawa do indyka
    Sałatka: 2 pory, 2 marchewki, sos sałatkowy Włoski KNORR

Udka kurczka z porem i sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KURCZAK: Udka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, obsypać lub obtoczyć w przyprawie do kurczaka i w przyprawie do indyka, odstawić. Groszek konserwowy odcedzić z zalewy. Pory przekroić wzdłuż, opłukać i cieniutko pokroić w piórka jak cebulę. Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W naczyniu żaroodpornym posypać połową pokrojonego pora, na to położyć udka obtoczone w przyprawie i obsypać resztą pora, marchewką i odcedzonym groszkiem. Wszystko razem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec 45min.
  • 2. SAŁATKA: Pory oczyścić, umyć i pokroić w cienkie piórka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sos sałatkowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Porady

Można podawać z ugotowanymi ziemniakami lub z frytkami

Komentarze

Podobne przepisy