Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No i nadszedł ten czas, w którym musimy „schodzić” z ubiegłorocznych, grzybowych zapasów. Połączenie kurczaka, grzybów, słodkiej śmietany i majonezu, przyniósł niesamowite efekty. Pyszne, próbujcie, mlaskajcie ;)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
    1 garść suszonych podgrzybków
    200 ml śmietanki 30%
    1 łyżka majonezu
    1 duża cebula
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    500 g ziemniaków
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami 1. Grzyby gotujemy, odcedzamy i studzimy. Kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka.

    Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy.

    Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki.

    Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C.

    Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować