No i nadszedł ten czas, w którym musimy „schodzić” z ubiegłorocznych, grzybowych zapasów. Połączenie kurczaka, grzybów, słodkiej śmietany i majonezu, przyniósł niesamowite efekty. Pyszne, próbujcie, mlaskajcie ;)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości)
1 garść suszonych podgrzybków
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka majonezu
1 duża cebula
1 łyżka posiekanego lubczyku
500 g ziemniaków
sól, pieprz
Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby gotujemy, odcedzamy i studzimy. Kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka.
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki.
Komentarze