UDKA KURCZAKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie pasuje na wszystkie okazje mięsko chrupiące,kapustka duszona z białym winem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ok.1 udek lub ćwiartek z kurczaka
    1 kg. kapusty kiszonej
    przyprawa do kurczaka ostra
    przyprawa do kurczaka złocista
    czosnek granulowany
    1 szklanka białego wina
    70 dag. pieczarek
    1/2 kostki masła lub margaryny
    przyprawa do bigosu
    ziele
    liść laurowy
    ok.1/2 szklanki mąki
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Udka kurczaka w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka kurczaka oprószyć przyprawami.Ja wszystkie przyprawy mieszam w miseczce.(przyprawy do kurczaka,czosnek). Mieszanką posypuję mięsko.
    Odstawić aby naszło.Po około dwóch godz.mięso oprószyć mąką wymieszaną z papryka słodką i obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju.
    Kapustę opłukać, obgotować.
    Masło rozpuścić w garnku,przełożyć obgotowaną kapustkę, dodać przyprawy :liść, ziele,ok.3 łyżek przyprawy do kapusty.Poddusić.
    Pieczarki obrać pokroić na plasterki,podsmażyć na maśle.Dodać do kapusty na samym końcu dodajemy winko doprawiamy kapustkę do smaku.
    W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie kapustę,następnie kładziemy mięso i przykrywamy kapustą.Naczynie przykryć wstawić do piekarnika na ok.40 minut.

Porady

Na większą ilość osób danie to można zrobić w brytfance, przykryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować