PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Udka kurczaka po meksykańskuhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/16/0d18ee6f8c3c3b8b94b5a28a5ab4327adc571f25.jpeg38722592http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/udka-kurczaka-po-meksykansku-1
12 pałek z kurczaka
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów (całych)
łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki czerwonego wina
2 cebule
ząbek czosnku
po szczypcie gałki muszkatołowej ,mielonych goździków i cynamonu
pęczek posiekanej natki pietruszki
sól ,pieprz
oliwa do smażenia
Sposób przygotowania przepisu:
Udka kurczaka po meksykańsku
1.
Udka natarłem solą i pieprzem , zrumieniłem na rozgrzanym tłuszczu , ułożyłem w naczyniu żaroodpornym , a na pozostałym na patelni oleju przesmażyłem plastry cebuli i posiekany czosnek.
Dodałem koncentrat pomidorowy wraz z zalewą , wino i fasolę. Mieszając , zagotowałem redukując płyn , przyprawiłem sos do smaku. Polałem nim udka. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C . Piekłem ponad godzinę. Pod koniec zdjąłem przykrycie .
Po wyjęciu posypałem natką pietruszki.
Można podawać z pieczywem lub ryżem i różnymi sałatkami. U mnie dzisiaj na kolację z ukraińską sałatką ogórkową
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze