Udka kurczaka po meksykańsku

4.47 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden ze specjałów kuchni meksykańskiej

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 12 pałek z kurczaka
    puszka czerwonej fasoli
    puszka pomidorów (całych)
    łyżka koncentratu pomidorowego
    1/2 szklanki czerwonego wina
    2 cebule
    ząbek czosnku
    po szczypcie gałki muszkatołowej ,mielonych goździków i cynamonu
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    sól ,pieprz
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka natarłem solą i pieprzem , zrumieniłem na rozgrzanym tłuszczu , ułożyłem w naczyniu żaroodpornym , a na pozostałym na patelni oleju przesmażyłem plastry cebuli i posiekany czosnek.
    Dodałem koncentrat pomidorowy wraz z zalewą , wino i fasolę. Mieszając , zagotowałem redukując płyn , przyprawiłem sos do smaku. Polałem nim udka. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C . Piekłem ponad godzinę. Pod koniec zdjąłem przykrycie .
    Po wyjęciu posypałem natką pietruszki.
    Można podawać z pieczywem lub ryżem i różnymi sałatkami. U mnie dzisiaj na kolację z ukraińską sałatką ogórkową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować