Udka kurczaka pieczone na ryżu z nutką rzodkiewki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie które samo się robi i jest pyszne. Czosnkowy kurczak z nutką rzodkiewki na ryżu to jest to.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka kurczaka ok. 1,2 kg
    300 g ryżu białego
    3 cebule
    liście rzodkiewki z dwóch pęczków
    pieprz czarny świeżo mielony
    mielona słodka papryka
    sól

    5 łyżek majonezu
    5 łyżek jogurtu
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Udka kurczaka pieczone na ryżu z nutką rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Majonez połączyć z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi składnikami. Wymieszać. Włożyć do marynaty oczyszczone i osuszone mięso. Pozostawić w lodówce na ok. 2 godziny.
    Ryż dokładnie opłukać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na ryż wyłożyć pokrojone w piórka cebule i drobno posiekane liście rzodkiewki. Oprószyć solą i czarnym pieprzem. Teraz ułożyć mięso z marynatą. Obficie posypać słodką czerwoną papryką. Wlać litr bulionu, albo po prostu wody. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1,5 godziny.
    Na koniec pieczenia można zdjąć przykrycie, żeby podpiec skórkę.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Rzodkiewka Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować