Udka kurczaka na słodko z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować marynatę. Czosnek drobno posiekać. Dodać do niego płynny miód, chilli mielone, sól i olej. Udka kurczaka zalać marynatą i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie kurczaka obtoczyć w sezamie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. godzinę.
2.Papryki pokroić w wąskie paski, a czerwone cebule w półkrążki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodać do żaroodpornego naczynia z kurczakiem warzywa z ananasem. Delikatnie wymieszać. Podawać gorące.
Komentarze