Udka kurczaka na słodko z sezamem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy lubią mięsa na słodko.

  • 60 min

Składniki:

  • 6-8 udek z kurczaka
    4 łyżki miodu
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    szczypta chilli
    1/2 szkl. sezamu
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    6 plastrów ananasa z puszki
    2 czerwone cebule
    sól pieprz do smaku
    olej

Udka kurczaka na słodko z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę. Czosnek drobno posiekać. Dodać do niego płynny miód, chilli mielone, sól i olej. Udka kurczaka zalać marynatą i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Następnie kurczaka obtoczyć w sezamie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. godzinę.
  • 2. Papryki pokroić w wąskie paski, a czerwone cebule w półkrążki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na niewielkie kawałki. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodać do żaroodpornego naczynia z kurczakiem warzywa z ananasem. Delikatnie wymieszać. Podawać gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy