Udka kurczaka na śliwkowej kapuście

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

wyszło bardzo smacznie - polecam!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - udka kurczaka: 2 sztuki
    - Kiszona kapusta: 0.5 kilograma
    - śliwki (świeże albo mrożone): 10 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - sos sojowy jasny: 4 łyżki
    - sos chili: 3 łyżki
    - sos śliwkowy: 2 łyżki
    - miód płynny: 1 łyżka
    - olej słonecznikowy: 1 łyżka
    - liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Udka kurczaka na śliwkowej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • udka kurczaka na śliwkowej kapuście 1. Uda umyłam dokładnie i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Skropiłam je sosem sojowym, sosem chili i śliwkowym - przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Kapustę posiekałam, śliwki po umyciu pokroiłam w paski usuwając pestki, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Naczynie do zapiekania posmarowałam olejem, na dno wyłożyłam kapustę dodając liść laurowy, na nią cebulę i śliwki, lekko przemieszałam. Na wierzchu położyłam udka kurczaka razem z marynatą. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 15 min.. Udka z wierzchu leciutko zaczęły się rumienić więc podlałam potrawę 1/3 szkl. wody i przykryłam - całość piekła się tak 30 min. po czym zdjęłam pokrywkę, udka posmarowałam odrobiną miodu i piekłam następne 15-20 min. aby ładnie się zrumieniły. Jeśli Wasza kapusta nie jest zbyt mokra to dolejcie troszkę więcej wody, ale nie za dużo żeby nie zrobiła się zupa. Danie podałam posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kurczak Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować