Udka kurczaka na ostro w coli

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Soczyste, delikatne mięsko z kurczaka i mimo dodatków nie jest słodkie, polecam przepis.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    3-4 duże udka kurczaka(około 1,2 kg)
    1 opakowanie pikantnej marynaty do mięs
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 szklanka coli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka kurczaka na ostro w coli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: udka kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Marynatę wymieszać z olejem, natrzeć mięso, przykryć folią, odstawić na 12 godzin do lodówki. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać colą, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec przez 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec do miękkości mięsa. W czasie pieczenia mięso przekręcać kilka razy. Po upieczeniu wyjąć mięso z zalewy. Podawać gorące z ogórkami kiszonymi lub korniszonami oraz kromką ciemnego pieczywa.

Porady

1. By mięso sie nie spiekło pod koniec pieczenia można je przykryć foilą spożywczą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować